1 659 928 лв. са даренията в Платформата.бг през 2020 година. Това е

...
1 659 928 лв. са даренията в Платформата.бг през 2020 година. Това е
Коментари Харесай

Петкратен ръст на даренията по време на COVID-19 отчитат в Платформата.бг

1 659 928 лева. са даренията в Платформата.бг през 2020 година. Това е пет пъти повече спрямо 2019 година, демонстрира
За разлика от 2019 година, когато най-вече са акциите в сферите “Образование и просвета ” и “ Деца в институции ”, през 2020 най-голяма интензивност има в сферата “Лечение и рехабилитация ” - акциите са 4 пъти повече от миналата година.
Този взрив  на акции и дарителска активност започва през март с оповестяването на изключителна обстановка в България поради пандемията от COVID-19 и бележи цялата година.
Кампаниите в категория “Лечение и рехабилитация ” притеглят близо 60% от даренията през 2020 година, макар че броят им е 48 или под 24% от всички нови акции през годината.
Показателно е, че 56,18% от всички дарения (932 545 лева) са били предопределени за съоръжение и ремонт за здравни заведения. Едва 1,49% от даренията са за лекуване или рехабилитация на съответни физически лица, а 1,6% са предопределени за здравна култура или услуги, предоставяни от Неправителствени организации.
На Великден, 19 април 2020, журналистът Милен Цветков умря в резултат на тежка злополука в София, породена от водач, карал под действието на опиати. Ден по-късно в уеб страницата за онлайн дарения Платформата.бг стартира дарителска акция “За децата на Милен ” за основаване на попечителски фонд.
Първоначалната цел бе да се наберат 100 000 лв. и единствено за 24 часа даренията надвишиха сумата. Вълната на съпричастност след трагичната гибел на Милен Цветков към децата, които разчитат на него, бе толкоз огромна, че даже блокира системата на Платформата.бг – нещо, което се случва за първи път от основаването й преди близо пет години. Започнала като акция на другари, идеята получи поддръжка от 2 739 души, а размерът на даренията е от 5 до 10 000 лв..
Общо дарената сума е 201 469,99 лв.. Дарителската акция “За децата на Милен ” е проведена от другари и колеги-журналисти на Милен Цветков с административната поддръжка на Фондация “Работилница за цивилен начинания ”
„ Платформата.бг доказа, че е готова да посрещне желанието на донорите и потребностите на инициативни групи, компании и Неправителствени организации. Първата акция на доброволческата група “Проект #ЗаДоброто ” стартира в деня на оповестяването на изключителното състояние на 13 март 2020 г. и още същия следобяд напрaвихме първото подаяние за защитни средства “, споделя Елица Баракова.
Ръстът на акциите се отнася освен до поддръжка на лечебните заведения и медиците, солидарността на донорите е предизвикана от следствията, които пандемията има във всички сфери на живота. Извън тази наклонност, и през 2020 в „ Платформата “ не престават и самодейностите в областта на културата, развиване на средата - градска и туристическа, опазването на околната среда, спасяването на бездомни кучета и котки.
Кампаниите в областта на образованието, като се изключи че са на второ място по брой, са на второ място като размер дарения - близо 22% от всички дарени средства в Платформата.бг през 2020 година - 364 717,31 лв..
 1 840 000 лв. е събрала „ Българската Коледа “ към февруари 1 840 000 лв. е събрала „ Българската Коледа “ към февруари
Дарителите, които поддържаха нуждаещите се деца на „ Българската Коледа “, демонстрираха, че съпричастността и благородството, кои...
В тази категория най-вече дарения (342 681 лева) са събрали общо 14 акции за обществени стипендии и стипендии за персонални достижения. Голяма част от акциите са в интерес на деца на умряли родители – на учители и лекари от първа линия против COVID-19, на журналиста Милен Цветков, на финансиста-филантроп Станислав Георгиев.
В тази група са и стипендиантите “Готови за триумф ”, и олимпийците от Софийска математическа гимназия.
Други две тематични групи имат подобен брой акции – 15 за просветителни планове за разнородни познания и умения, и извънкласни начинания, и 13 за съоръжение и образователни материали на учебни заведения, библиотеки, детски градини.
Още две акции в категорията търсеха пари за ремонтни действия на здания и дворове на учебни заведения.
На трето място донорите са предпочели планове, ориентирани към възрастни хора - като това са 3% от всички дарения през годината - 50 131 лв.. На четвърто място - 2,6% от сумата са ориентирани към помощ за бездомни животни и за запазване на околната среда. Кампаниите в категория “Подобряване на средата ” резервираха трето място в интензивността на основателите (като брой).
 Излиза книга за журналиста Милен Цветков Излиза книга за журналиста Милен Цветков
На 19 април се навърши 1 година, откогато обичаният публицист Милен Цветков почина в нелепа злополука в София. Книгата „ 379 дни с...
Инициаторите на акции са освен регистрирани Неправителствени организации, само че и инициативни цивилен групи. Най-много акции през годината - цели 11 - инициира точно такава група -  „ Проект #ЗаДоброто “ (която по-късно се записва като фондация). Устойчива е наклонността обособени основатели - физически лица и инициативни групи, да вършат доста сполучливи акции, тъй като съчетават персонална мотивация с благотворителна идея, значима и за други хора.
Валидирани организации в Платформата.бг вече са повече 70 и броят им последователно нараства. Дейностите им обгръщат на практика всички сфери на живота – от лекуване и обучение, до възстановяване на средата и човешки права. Надеждността на валидираните организации като получатели на дарения е тествана с времето.
Списъкът е основан от Фондация BCause в помощ на хората и фирмите, които търсят сътрудници за своите дарителски начинания, и за разпространение на организациите, които набират онлайн дарения посредством Платформата.бг.
Фирмените страници в Платформата.бг стават желан инструмент за дарителски акции с присъединяване на чиновниците. Вече 16 компании се употребяват от тази услуга – както с цел да поддържат акции в помощ на медиците по време на първата вълна на COVID-19, по този начин и за проведат обичайните си благотворителни си начинания към Коледа, откакто пандемията попречва корпоративното доброволчество и провеждането на благотворителни базари, каквито някои компании обичайно провеждат със своите чиновници.
През 2020 година Платформата.бг беше определена за дарителски инструмент от две национални дарителски начинания: Щедрият Вторник и Промяната на Фондация Reach for Change и Нова ТВ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР